Historia

Västerås Ryttarsällskap bildades 1948 av två sammanslagna ridklubbar – Västerås Ridklubb och Arosryttarna. Ordförande blev Ove Werngren. 

Thorsten Dyrssen från Strömsholm utsågs till ridskolechef samma år. Inget ridhus fanns, men 1949 uppfördes en f.d. flyghangar från Tidö som ridhus på Vallby. Lektionshästarna var s.k. ackordshästar från K4 i Umeå.

1952 fick ridskolan ny chef, Olof Eisermark och VRS en ny ordförande, Karl Olsson, efter Ing. Sune Swege, som svingat ordförandeklubban åren 1950 och 1951. VRS:s ekonomi var skral. En stor tvådagarstävling anordnades därför på Skallberget vid Vattentornet 1954. Det var ett lyckat samarrangemang med ett stort tivoli och resulterade i ett rejält kassatillskott, mycket tack vare en regnförsäkring. 

Samma års uppvisning av donkosackerna på initiativ av VRS blev också en succé. 1955 tillträdde en ny ordförande, Olof Sjöberg.

1956 hölls de olympiska ryttarspelen i Stockholm, där fyra VRS-ryttare var med i defileringen vid spelens öppnande. 

Manegen på Vallby var liten och mätte bara 15 x20m. Ett nytt ridhus på Rocklunda började planeras i slutet av 1957. 1963 flyttade ridskolan till den nya ridanläggningen på Rocklunda. Då var anläggningen en av de finaste i landet och manegen mätte 20 x 42m. Samma år fick Vrs en ny ordförande, Sven Bauer. 

Ungdomssektionen tog 1964 initiativet till julotta i ridhuset.

1967 tillträdde västeråsaren Roland Nilsson som ridskolechef och Gösta Fromell valdes till ordförande i VRS. Medlemsantalet sexdubblades från tidigare drygt 150st. 

En handikappsektion bildades 1969 påinitiativ av Anders Nyberg, Christina Hazelius och Solan Fromell. 

Ett riktigt märkesår för VRS var 1975. Roland Nilsson och VRS vågade sig på den djärva satsningen med Swedish Spring Horse Show, som var de första stora internationella hopptävlingarna i Sverige, OS 1956 undantaget. Ekipage från 15 nationer deltog. Succén var given. Efterföljande stora internationella tävlingar i Scandinavium i Göteborg och Globen i Stockholm har haft och har anknytning till VRS, bl.a. genom Roland Nilsson som internationell banbyggare och ett gäng VRS:are som banpersonal. 

1985 avled Gösta Fromell och Bertil Sandberg tillträdde som ordförande.  Kent Lodén blir ordförande 1993 och är det fram till 2009, med undantag 2008 då Britt Barrsäter kliver in som ordförande. 2009 valdes Christer Gustafsson till ny ordförande i klubben. Ryttarsällskapet och ridskolan samarbetar så nära och bra med varandra, att de framstår som en enhet. 

2020 säljer Roland och Lena Nilsson ridskolan till Camilla Hedin som jobbat på ridskolan i 20 år. 

En lång rad lyckade tävlingar, både stora och små, har genomförts under årens lopp. Många är de tävlingsekipage, som har skänkt glans och ära åt VRS, både nationellt och internationellt och som har utbildats och tränats av paret Nilsson. 

Utsikterna är alltså goda för att VRS så småningom kommer att bli en alert 100-åring!